
Acne door het dragen van een mondmasker: maskne
Maskne is een van de nieuwste woorden van 2020. Het is iets waar ik dagelijks vragen over krijg. Het gaat over acne of irritatie die onstaat na het dragen van mondmaskers. Het is iets wat vaak voorvalt bij bv sporters die een pet of zweetbandjes dragen. Op het moment dat zij dit niet meer dragen is het probleem meestal opgelost. De oorzaak kunnen we in dit geval niet weghalen omdat we verplicht de mondmaskers moeten dragen. Maar ik deel graag m’n tips om dit probleem zoveel mogelijk te verhelpen.
Het is niet raar dat zoveel mensen er last van hebben, zo’n mondmasker is een echte aanval op je huid.
Ik stelde onlangs de vraag op instagram wie er last van heeft. Meer dan 90% heeft er last van! Ik schrok toch wel even. Tijd dus om dit aan te pakken!
Hoe ontstaat het?
Een monsmasker is een echte aanval op je huid. Een lapje stof sluit je huid af waardoor de huid afgesloten is.
Ten gevolge van wrijving en druk ontstaat er warmte. Door de afsluiting van het mondmasker kan die warmte niet ontsnappen. Bovendien bevat de lucht die je uitademt ook nattigheid en toxines.
De combinatie van warmte en vocht is een perfecte omgeving waar slechte bacterien enorm van houden.
Gevolg: de huidbarrière wordt verstoord.
De stof waaruit het masker is opgebouwd kan ook een invloed hebben op de huidconditie. Katoenen en wegwerpbare mondmaskers hebben de eigenschap vocht uit de huid te trekken.
Bovendien kunnen bepaalde wasverzachters waarmee herbruikbare mondmaskers ook irritatie veroorzaken.
De term maskne is eigenlijk een verkeerde term in mijn ogen. De reactie op je huid van een mondmasker is niet per definitie acne. Acne is een aandoening van de talgklier, en dit is hier niet het geval.
Velen ervaren zelfs irritatie, jeuk en droogte. Ook dit is logisch. Door de vochtrijke en warme omgeving verliest de huid ook veel vocht (je kan dit vergelijken met een lange hete douche).
Aangezien maskne zich zowel in irritatie als in onzuiverheden kan uiten is er geen 1 specifieke aanpak. Bij irritatie gaan we focussen op herstel, bij echte onzuiverheden kunnen we bv meer gaan exfoliëren.
Wat kan je er aan doen?
Basistips
- Verwisselen
Draag je mondmasker maximum 3u achter elkaar. Was herbruikbare mondmaskers op minimum 60 graden en vermijd wasverzachters. - Kies voor een mondmasker uit zijde
Katoenen en wegwerpbare mondmaskers hebben de eigenschap om de huid te dehydrateren. Zijden of satijnen mondmaskers doen dit niet. Deze varianten zijn veel huidvriendelijker. - Reinig je huid van zodra je het masker niet meer hoeft te dragen
Zo geef je bacteriën minder kans. Denk eraan om je huid in alle gevallen 2x per dag te reinigen - Draag géén make-up onder het mondmasker
Hou het luchtig onder je mondmakser! Breng na het reinigen enkel een serum en beschermende dagcrème aan. - Volg minimum een dagelijkse routine aangepast aan de noden van jouw huid (!!)
Het heeft geen zin om bijvoorbeeld alleen af en toe eens een masker aan te brengen als je dagelijks je huid niet verzorgt. Er bestaat jammergenoeg ook geen wondercrème. De oplossing zit meestal in de synergie van verschillende producten die elk hun functie hebben.
Iets verder leg ik uit welke stapjes je kunt ondernemen bij irritatie of verstoppingen
Hieronder heb ik 2 mogelijke dagelijkse routines uitgewerkt met producten die maskne verbeteren. Een routine om de geïrriteerde huid van het mondmasker te herstellen. Een andere routine geschikt voor de vettere huiden met onzuiverheden.
Deze producten focussen op een gezonde huid en kunnen dus over het volledige gelaat gebruikt worden.
Antwoord voor een geïrriteerde, droge huid
- 2x per dag reinigen
Alles start bij reinigen. Make-up wipes en micellair water zijn een altijd no-go. Ook ‘reinigen’ met alleen water volstaat niet en heeft zelf een nadelig effect. Zuiver water zorgt ervoor dat de beschermlaag van de huid minder goed functioneert waardoor je huid vocht verliest.
Door te reinigen met een cleanser die je vermengt met water reinig je grondig én beschadig je het beschermlaagje van de huid niet.
Mijn favoriet voor een geïrriteerde, droge huid is de Iluma cleanser. - Gebruik een dagcrème en nachtcrème
Het is belangrijk om de huid overdag te beschermen tegen de dagelijkse invloeden.
Mijn favoriet hiervoor is de MD – Restoring Daily Defense Moisturizer. Hij heeft een heel aangename, niet vette structuur, geeft comfort en voorkomt dat de huid vocht verliest.
Bekijk en shop deze dagcrème hier.
‘s Nachts is het moment dat je huid zichzelf herstelt en intensief actieve ingrediënten opneemt. Dat is het moment dat we de ingrediënten gaan toevoegen die dit herstel ondersteunen.
Mijn 2 favorieten zijn de Ormedic Bio Peptide Cream voor als je huid uit balans is sinds het gebruik van de mondmaskers met kleine onzuiverheden. Indien je echt droogte en roodheid ervaart kan je opteren voor de Vital C Hydrating Intense Moisturizer. - Stimuleer met een serum
Met een serum kun je je huid net dat beetje extra geven dat het nodig heeft waardoor je nog meer kunt focussen op het herstellen en beschermen van je huid. Een serum gebruik je steeds na de reinigingen voor het aanbrengen van je dag- en nachtcrème. Mijn favoriet is in dit geval het Iluma Intense Brightening serum. De zachte vorm vitamine C zorgt ervoor dat de huid gekalmeerd wordt. - Werkt dit nog niet? Introduceer een masker
Een masker zorgt meestal voor een intense boost en snel resultaat.
Mijn favoriet is het Zaatar Masker.
Antwoord voor een vette huid met onzuiverheden
- 2x per dag reinigen
Alles start bij reinigen. Make-up wipes en micellair water zijn een altijd no-go. Ook ‘reinigen’ met alleen water volstaat niet en heeft zelf een nadelig effect. Zuiver water zorgt ervoor dat de beschermlaag van de huid minder goed functioneert waardoor je huid vocht verliest.
Door te reinigen met een cleanser die je vermengt met water reinig je grondig én beschadig je het beschermlaagje van de huid niet.
Mijn favoriet voor een vette huid met onzuiverheden door het mondmasker is The Max Cleanser. - Exfolieer (!)
Exfoliëren betekent het weghalen van dode huidcellen. Vaak zijn een teveel aan dode huidcellen een oorzaak van onzuiverheden. Het is dus belangrijk om die dode huidcellen goed weg te halen. Het gevolg hiervan is dat producten ook beter kunnen inwerken. Opgelet: indien jouw huid droog of geïrriteerd aanvoelt is het beter om even niet te exfoliëren.
Mijn favoriete exfoliant bij maskne is de MD – Restoring Facial Cleanser. Opgelet: dit vervangt de reiniger niet. Het is ook heel belangrijk dat je deze maximum 1x per dag gebruikt na het reinigen en dit opbouwt. - Gebruik een dagcrème en nachtcrème
Het is belangrijk om de huid overdag te beschermen tegen de dagelijkse invloeden.
Mijn favoriet hiervoor is de Prevention+ Daily Matte Moisturizer. Hij heeft een heel aangename, niet vette structuur en slorpt het overtollige talg doorheen de dag op.
‘s Nachts is het moment dat je huid zichzelf herstelt en intensief actieve ingrediënten opneemt. Dat is het moment dat we de ingrediënten gaan toevoegen die dit herstel ondersteunen.
Mijn favoriet is de Clear Cell Mattifying Moisturizer. - Stimuleer met een serum
Met een serum kun je je huid net dat beetje extra geven dat het nodig heeft waardoor je nog meer kunt focussen op het herstellen en beschermen van je huid. Een serum gebruik je steeds na de reinigingen voor het aanbrengen van je dag- en nachtcrème. Mijn favoriet is in dit geval het Clear Cell Restoring Serum. - Werkt dit nog niet? Introduceer een masker
Een masker zorgt meestal voor een intense boost en snel resultaat.
Mijn favoriet is het Purifying Probiotic Mask.
Ziezo, ik hoop dat je binnenkort geen last meer zal hebben van maskne!
Wil jij graag advies volgens de noden van jouw huid? Via deze link kan je persoonlijk advies aanvragen. Via een survey leer ik jouw huid kennen en geef ik advies volgens de noden van jouw huid.
Liefs,
Louise